Πρόσφατα διάβασα σε ένα άρθρο γνωστού newsletter, ότι
“η χώρα μας υστερούσε σημαντικά στον τομέα των online πωλήσεων, γρήγορα κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος, με αποτέλεσμα το 2023 να λειτουργούν σε αυτήν 102.900 e-shops.”
Προφανώς παραξενεύτηκα γιατί θα έβαζα χωρίς δεύτερη σκέψη το χέρι μου στη λάβα, ότι δεν γίνεται να υπάρχουν τόσα πολλά eshops, οπότε έστειλα email να ρωτήσω την πηγή.
Δεν έλαβα απάντηση. 🙄
Γι’ αυτό ίσως να έφταιγε και το γεγονός πως μάλλον χρησιμοποίησα λίγο ειρωνεία στην ερώτηση μου. Απολογούμαι στον/στην αναγνώστη του email μου.
Για του λόγου το αληθές, η ερώτηση μου ήταν…
«Καλησπέρα σας. Σε μια χώρα όπου υπάρχουν 227,000 επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, θεωρείτε ότι είναι η ρεαλιστική η αναφορά πως το 2023 οι 102,900 από αυτές, είχαν eShop?»
Εδώ να πληροφορήσω απλά πως όταν λέμε επιχειρήσεις εννοούμε σχεδόν τα πάντα. Το καταλαβαίνουμε, ε;
Από το φούρνο της γειτονιάς, τον αγαπημένο μας σουβλατζή, το φίλο περιπτερά, την κοπέλα που περιποιείται τα νύχια κάθε καλαίσθητης κυρίας (ή κυρίου), τον ευγενικό κύριο που βγάζει αντίγραφα κλειδιών και πουλάει μπρελοκάκια, και πάει λέγοντας.
(Σημείωση: Για όποιον ενδιαφέρεται, σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, υπάρχουν καταχωρημένες 6456 εταιρείες που έχουν αρχικό επιχειρηματικό σκοπό (ΚΑΔ) το “ηλεκτρονικό εμπόριο”)
Παρόλα αυτά, και καθώς είμαι ιδιότροπος άνθρωπος, άρα δεν μπορώ να αφήνω τέτοια ερωτήματα να αιωρούνται, ρώτησα 3-4 καλούς φίλους, eCommercάδες, αν έχουν δει την εν λόγω έρευνα και αν μπορούν να με παραπέμψουν σε πηγή. Ουδείς ήξερε κάτι.
Οπότε, κατέφυγα στην εύκολη λύση.
Να γκουγκλάρω μπας και καταφέρω να βρω περισσότερα στοιχεία.
Και μαντέψτε τι γίνεται…
Όπως μπορείτε να δείτε, έχει πλημμυρίσει το ελληνικό ιντερνετ με αυτήν την πληροφορία, εντούτοις σε 2-3 έντυπα που έστειλα email (πιο ευγενικό αυτή τη φορά), ζητώντας να μου παραθέσουν την πηγή αυτής της πληροφορίας, δεν κατάφερα να λάβω απάντηση.
Οπότε τι να κάνω, έπρεπε να βρω εγώ ποια είναι η πηγή (...και να μην κολλήσω στο γεγονός ότι τα Μ.Μ.Ε. αναδημοσιοποιούν πλέον ότι να ‘ναι, χωρίς να μπουν καν στη λογική να το κάνουν cross-check).
Ένιγουει.
Ξεκίνησα με reverse engineering. Ανέβασα στο Google, ένα screen capture που κατάφερα και βρήκα σε ένα άρθρο, και τελικά κατάφερα να εντοπίσω την πηγή.
To Markinblog.com
Εσύ λοιπόν, είσαι ο κατεργάρης.
Για να επιβεβαιώσω ότι είναι όντως η πηγή, γκούκλαρα και το ακόλουθο.
ΟΚ, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι βρήκαμε την πηγή μας.
Note: Ναι, ναι, εκτός από τα media, εχουμε και την Εθνική Τράπεζα που αναπαρήγαγε την πληροφορία.
No comment.
Η πηγή
Καταρχήν, πάμε να δούμε την ίδια την πηγή, πριν αναλύσουμε την πληροφορία και την αξιοπιστία της.
Η πηγή μας λοιπόν, είναι ο Marius Kiniulis από τη Λιθουανία, όπου μια ματιά στο blog του, αρκεί για να καταλάβει κάποιος ότι δεν πρόκειται περί κάτι σοβαρού και αξιόπιστου. Πόσο μάλλον “εταιρείας που κάνει έρευνες” σύμφωνα με τις αναφορές των ΜΜΕ.
Το αντίθετο.
Είναι ένας απλός blogger με clickbait τίτλους στα αρθράκια του, του τύπου ‘9 Mindblowing eCommerce Statistics’. Όλα για SEO λόγους. Εξού και το αρθράκι “How many eCommerce Sites are there, in 2023”?
O Marius λοιπόν είναι η πηγή που χρησιμοποιήσαν σοβαρά Μ.Μ.Ε. και μια τράπεζα για να μας πουν ότι στη χώρα μας υπάρχουν… 102,900 eshops (😂 🤣 χαχα! Το γράφω και πραγματικά δεν μπορώ να μην γελάσω. Συγγνώμη).
Μπράβο, ρε συ Marius.
Η πληροφορία
Αφού ανακαλύψαμε λοιπόν την πηγή, πάμε να εξετάσουμε και την πληροφορία.
Τα 102,900 eshops.
Ο Marius λοιπόν, χρησιμοποιήσε ως πηγή του, το γνωστό BuiltWith, ένα εργαλείο που καταγράφει τα softwares των sites (όχι μόνο eshops), μέσα από τον κώδικα τους. Σκανάρει δηλαδή, τον κώδικα τους, και όπου βλέπει κοινά patterns κώδικα, τα αντιστοιχεί με κάποια softwares και τα ταξινομεί (δεν γίνομαι περισσότερο τεχνικός, για να μην κουράσω και γιατί δεν είναι το θέμα μας).
Το BuiltWith λοιπόν, είναι η βάση της πληροφορίας των 102,900 ελληνικών eshops. Μάλιστα καταγράφει ακόμα περισσότερα, μιας και το τελευταίο update του είναι πριν μερικές μέρες. Για του λόγου το αληθές:
Πάμε όμως να δούμε κάποιες λεπτομέρειες, που έχουν ενδιαφέρον.
Όπως θα παρατηρήσετε στον κύκλο που έχω σημειώσει πιο πάνω, αναφέρεται η λέξη ‘Detections‘, και όχι eShops.
Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι το Built With έχει εντοπίσει στον κώδικα 102,900 ιστοσελίδων, κάποιο κώδικα που ‘έχει σχέση με eCommerce’ και όχι ‘eshops’.
Τι σημαίνει ‘έχει σχέση με eCommerce’?
Όπως θα δείτε, detection είναι οτιδήποτε έχει σχέση με eCommerce, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι εταιρεία που έχει eshop, μπορεί να είναι agency, μέχρι και κάποιο extension/plugin/module, κτλ.
Πρώτο red flag.
Όχι του BuiltWith. Αυτό απλά καταγράφει τεχνολογίες.
Red flag της πηγής, που πήρε μια άσχετη πληροφορία, τη βάφτισε ‘eshops’ και τσίμπησαν όλα τα ψαράκια (ειρωνεία… τα πρώτα θύματα του clickbait, ήταν αυτοί που έχουν κάνει ευαγγέλιο το clickbait).
Πάμε όμως να δούμε και άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα.
To BuiltWith, όπως είπαμε και πιο πριν, καταγράφει απλά detections κώδικα. Δεν τα κάνει όμως overwrite. Με απλά λόγια, αν αλλάξεις το λογισμικό σου, από πχ WordPress σε Magento, το BuiltWith δεν ανανεώνει την πληροφορία της πλατφόρμας σου, από το ένα software στο άλλο, αλλά προσθέτει τη δεύτερη πληροφορία δίπλα στην πρώτη. Σου λέει δηλαδή, ότι έκανε detect στο eshop σου ότι είχες και WordPress και Magento.
Αυτό είναι εύκολο να το διαπιστώσετε, αν έχετε αλλάξει πλατφόρμα (ή γνωρίζετε κάποιον που το έχει κάνει) και αναζητήσετε το domain του, στο BuiltWith.
Δυο απλά παραδείγματα που μου έρχονται στο μυαλό
… Του Migato (όλα τα πιο κάτω μετριούνται ως ‘detections’)
… και του Parex
Μέχρι και για αυτό το άμοιρο blog, υπάρχει detection για eCommerce, επειδή το έχω πάνω σε WordPress, και έχω ένα dev περιβάλλον που παίζω με διάφορα Plugins του WooCommerce. 🤡
(Quick Update: Πλέον δοκιμάζω το Wix. Για να αυξήσω ακόμα περισσότερο τα eshops στην Ελλάδα!) :-p
Για να μην αναφερθώ σε ένα σκασμό dummy eshops που έχω σηκώσει για δοκιμές πλατφορμών, τεχνολογιών, κτλ, και δεν είναι πλέον ενεργά. Φανταστείτε πόσοι άλλοι (ιδιώτες / agencies / κτλ.) έχουν κάνει κάτι αντίστοιχο, δηλαδή…
Απλό παράδειγμα.
Πέρυσι το καλοκαίρι σήκωσα ένα πιλοτικό eshop πάνω σε Shopify, το AnalyticsTools γιατί ήθελα να το ‘σκαλίσω’ λίγο (το shopify), αλλά και για κάποια πειράματα από tracking softwares που έψαχνα (μιας και θα χάναμε τα Universal Google Analytics).
Εδώ, ένα capture από το Internet Archive
και εδώ το detection από το BuiltWith, που υπάρχει αυτή τη στιγμή για ένα ανενεργό property.
Για να κάνω λοιπόν μια γρήγορη σούμα και να μην φλυαρώ άλλο, ή όπως λένε στο χωριό μου, την υπέροχη Αλιστράτη Σερρών… TL;DR
Το BuildWith δεν καταγράφει eShops
Το BuildWith δεν ανανεώνει πληροφορία, αλλά την προσθέτει δίπλα στην παλιά
Που μας οδηγούν στο πάρα πολύ απλό συμπέρασμα, ότι
… δεν υπάρχουν 102,900 eshops στην Ελλάδα!
Και κάτι τελευταίο
Εκτός από την πιο πάνω ‘πληροφορία’, αναφέρεται στα ίδια άρθρα ότι ο τζίρος του eCommerce στην Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 20 δις (!) φέτος.
Δυο απλές απορίες, σε όσους δημοσιογράφους αναπαράγουν την πληροφορία, χωρίς περαιτέρω σχόλια από πλευράς μου.
α. Τα μεγαλύτερα του νούμερα, τα είδε το ελληνικό eCommerce κατά την περίοδο του Covid. Λογικό και καταλαβαίνουμε γιατί. Αν θυμάμαι καλά, έγιναν αναφορές για 13-14 δις ευρώ τζίρο. Καταφέραμε μέσα σε 4 χρόνια, να έχουμε 50% αύξηση του eCommerce, με τα καταστήματα ανοιχτά?
β. Το Skroutz παράγει GMV (Gross Merchandise Value) ή με απλά λόγια “ο τζίρος που παράγουν τα eshops που είναι πάνω”, είναι κοντά στο 1 δις €. Αν λοιπόν, το πιο μεγάλο, και με τεράστια διαφορά, eCommerce property της χώρας παράγει μόνο το 5% του συνολικού τζίρου “των 20 δις ευρώ” , ποιοι παράγουν το υπόλοιπο… 95%?
(…μην μου απαντήσετε τα 102,900 eshops!) 🤷♀️
Αυτά.
Γκρίνια τέλος.
Η’ μάλλον ακόμα μια ατάκα, επειδή με έχει πιάσει η γκρίνια, και μετά τέλος.
Αγαπημένε μου GRECA, καλές μου φίλες και φίλοι στο Δ.Σ. του επίσημου θεσμικού φορέα για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο στην Ελλάδα… γιατί τα ανέχεστε αυτά και δεν βγαίνετε με ένα δελτίο τύπου να ξεκαθαρίσετε αν όντως το νούμερο των 102,900 eshops είναι ακριβές ή όχι;
υ.γ. 1: Δεν βάζω κανένα Link στον MarkinBlog και στον Marius, γιατί δεν χρειάζεται να ενισχύσουμε περισσότερο την προσπάθεια του να στείλει το SEO juice του, στο Θεό. Το κατάφεραν τα media και η τράπεζα αυτό.
υ.γ. 2: Δεν είναι εύκολο να χαρτογραφηθεί η αγορά, αν και είχαμε κάνει μια προσπάθεια κάποτε με το Στέφανο τον Κομνηνό, όταν ήταν Γενικός Γραμματέας Εμπορίου. Η σκέψη ήταν να ζητήσουμε από τις εταιρείες να περνάνε το URL τους, στο ΓΕΜΗ, ώστε από εκεί να μπορούμε να διασταυρώνουμε πόσοι έχουν eshops. Έγινε η κίνηση, αλλά γρήγορα διαπιστώσαμε ότι ένα ΑΦΜ εταιρείας, μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από ένα eshops, οπότε δεν είναι και η πιο αξιόπιστη πληροφορία.
(UPDATE: Ο Στέφανος μου έστειλε αυτό το εκπληκτικό Link, που οδηγεί σε ένα beta εργαλείο που ετοιμάζει o Βασίλης Χρηστίδης της Knowledge για το ΓΕΜΗ. Όσοι αγαπάνε νούμερα, θα λατρέψουν το συγκεκριμένο Power BI)
Για να συνεχίσω τη σκέψη όμως, υποθέτω ότι ο μόνος τρόπος για να εντοπίσουμε πραγματικά (ή τουλάχιστον να έρθουμε κοντά στην πραγματικότητα) πόσα eshops υπάρχουν στην επικράτεια, είναι έμμεσα και μόνο μέσω ανάλυσης στοιχείων. Και υπάρχουν δυο υπηρεσίες που είναι υποχρεωτικές να τις έχει κάθε eshop. Courier και Payment Systems. Οπότε, εκεί κρύβεται η αλήθεια. 🙂
υ.γ. 3: Σας είπα για το 2ο Athens eCommerce Meetup? Αν δεν ξέρετε τι είναι, μπορείτε να διαβάσετε κάποιες σκέψεις του Σταύρου, του Mike, του Αποστόλη, κτλ. (και συγγνώμη αν ξέχασα κάποιον).
υ.γ. 4: Αφελής απορία που έκρυψα σκόπιμα στο τελευταίο υστερόγραφο, για να δω πόσοι θα φτάσουν μέχρι εδώ κάτω… Και κυρίως γιατί είναι πολύ παιδική ερώτηση, και δεν θέλω να εκτεθώ που θα την κάνω.
Κάποιοι λοιπόν, ενδεχομένως να πουν ότι μέσα σε αυτά τα 13, 15, ή 20 δις τζίρου, πέστε όσα θέλετε, περιλαμβάνεται και το Travel, το Gambling, ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο.
Fine by me.
Η αφελής απορία μου είναι…
Επειδή όλο το travel industry (βλέπε εισιτήρια ή καταλύματα) γίνεται πλέον μόνο online (ακόμα και σε πρακτορεία να πάτε, online θα κάνουν την κράτηση), δικαιολογούμαι να πω ότι όλο το Travel Industry είναι τελικά eCommerce, και άρα η πιο βαριά βιομηχανία της χώρας είναι… το eCommerce? Υποθέτω πως όχι, σωστά;
Μήπως λοιπόν να επαναδιατυπώσουμε λίγο καλύτερα τι ακριβώς είναι το eCommerce και τι περιλαμβάνει, ώστε να μην μπερδεύονται αφελείς τύποι σαν την αρχοντιά μου, και κάνουν ανόητες ερωτήσεις; 🙂
Comments